Science-fiction, amiből hamarosan valóság válik

Science-fiction, amiből hamarosan valóság válik

A biológia és az informatika összefonódását egyre több terület alkalmazza. A bioinformatika, amely kezdetben a biológiai folyamatok vizsgálatát végezte számítógépes segítséggel, gyorsan fejlődik. A tudósok ma már képesek például úgynevezett organiod szövetekkel is dolgozni. Ezekkel a laboratóriumban növesztett szervekre emlékeztető szövetekkel kiválthatók az etikai okokból is kérdéses ember- és állatkísérletek.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói nemrég a Frontiers in Science című folyóiratban jelentették meg legújabb kísérleti vízióikat. Az amerikai kutatócsoport idegsejteket tartalmazó, parányi agyi organoidokkal dolgozik.

A tanulás és az emlékezés funkciójáért felelős sejtek tanulmányozása közelebb viheti az emberiséget az olyan neurológiai betegségek megfejtésében, mint például az autizmus, emellett a számítógépek és az emberi agy „összekapcsolását” is felveti. Vajon tényleg emberi agysejtekből épülhet fel a jövő számítógépe?  Véleményük szerint igen. A szuperszámítógépeket a nem is olyan távoli jövőben felválthatják az emberi szövetekkel működő, energiatakarékos számítógépek.