Emiatt van ma Magyarországon hiány a munkaerőpiacon

Emiatt van ma Magyarországon hiány a munkaerőpiacon

Általános probléma ma Magyarországon a munkaerőhiány. Ennek gyökereit több szálon kell keresnünk, sajnos nem könnyű a helyzet a mai gazdasági-politikai események tükrében.

Első probléma, hogy kevesebb a pályakezdő, mint amire szükség lenne, hiszen a magyar társadalom létszáma csökkenőben van. Még nem érezhető fordulat, mivel ez egy hosszú távú folyamat, mely a családpolitika révén mutat némi ígéretes változást. Csak 15-20 év távlatában várható tényleges fordulat, még nem érett be a gyümölcse. A második szempont a kereslet és kínált eltérése. A pályakezdőknél nem feltétlenül egyezik a választott szakma a munkaerőpiacon keresett szakmákkal, így hiány alakul ki bizonyos szakterületeken. Ilyen pl. az informatikus, a tanár, az orvos, gyári szakmunkás, gépkezelő, valamint a vendéglátás és az idegenforgalom területén dolgozók.

Ezen felül harmadik szempontként továbbra is jelen van a külföldre való kivándorlás, átmenetileg vagy hosszú távra. Évi kb. 25.000 ember távozik, de a visszatérők ennél kevesebben vannak. Ez is hosszú távon okoz valós problémát, de már évek óta tart a trend.