A munkahelyi kiégés és ami mögötte van

A munkahelyi kiégés és ami mögötte van

A magyar nyelvben is oly divatos burnout kifejezés eredetileg az angol burnout-syndrome nevű pszichiátriai betegségből ered. Ez a tünetegyüttes jellemzően akkor alakul ki, amikor valakit hosszú távú, erőteljes negatív értelemben vett érzelmi megterhelés ér. Nem véletlen, hogy a mindennapokban legtöbbször a munkahelyi kiégésről hallunk, ugyanis elsősorban a munka okozta stressz, traumák vagy a túl nagy felelősség miatt alakulhat ki.

A tünetei számos módon megnyilvánulhatnak és a laikus nyelvhasználatban is sokszor említésre kerül. Komoly problémáról viszont abban az esetben beszélhetünk, ha az apátia, frusztráltság vagy a rendkívüli fáradtság tartósan fennáll, testi tüneteket is okoz vagy már külső szemszögből is nyilvánvaló a probléma. Ekkor mindenképpen javasolt egy terápiás szakértő felkeresése.

Egy pszichológussal eltöltött burnout tanácsadáson először megtörténik az állapot felmérése, majd utána kezdődhet a kiégés visszafordítása. Az orvosi beavatkozást nem igénylő eseteknél tehát egy pszichológus bevonása is elég lehet a problémák szakszerű megoldására.