A kender az egyik legértékesebb, legsokoldalúbb növényünk

A kender az egyik legértékesebb, legsokoldalúbb növényünk

A kender az egyik legsokoldalúbb növényünk, amit számos célra használhatunk. Egyrészt a kender az egyik legősibb ipari növényünk, hiszen tövéből, szárából nagyon erős rostok nyerhetők, ami pedig számos használati tárgyunk alapanyaga. Például kötél, madzag, zászló, vitorla és persze ruha is készülhet belőle.

Másrészt pedig a kender értékes táplálék is, amit évezredek óta termesztenek emberi fogyasztásra. Európában, Ausztráliában és Kínában életmentő táplálékul szolgált a nagy éhínségek idején. Az utóbbi években pedig a kender egyes összetevői, hatóanyagai kerültek egyre részletesebb tudományos vizsgálatok alá, amelynek során számos pozitív élettani hatást sikerült beazonosítani. Persze a kender nem minden összetevője hasznos az emberi szervezet számára, azonban van egy molekula, a CBD, ami nagy mennyiségben található meg benne, és amelynek egyre több kedvező hatását sikerül kimutatni.

Ezeknek a kedvező hatásoknak a felismerése vezetett el odáig, hogy ma már a kender legértékesebb összetevőjéből étrendkiegészítők és akár CBD olaj kozmetikum is készül.