VILÁG LEGSÖTÉTEBB FOLYÓI: REJTÉLYEK A VÍZ ALATT

A folyók az élet vérkeringései, de nem mindegyikük nyújt barátságos vagy tiszta környezetet. Néhány folyó sötétségével és titokzatosságával híresül el, és a víz alatti világ különleges kihívásokat és rejtélyeket rejthet.

Az Amazonas medencéjében található Rio Negro a sötétség szimbóluma a nevében is. A víz színe inkább fekete, mint barna, és az erdőktől begyűjtött növényi anyagok miatt borostyánszínűnek tűnik. A víz alatti világ tele van rejtélyekkel, és a Rio Negro sötétsége csak tovább fokozza a titokzatos légkört.

A Murihaniakonihi folyó Új-Zélandon található, és az ország egyik legsötétebb vízű folyója. A víz sötétségét a tőzegből és a növényi anyagokból eredő színanyagok okozzák. Az áradások és az erős sodrás miatt a folyó vize még veszélyesebb és titokzatosabbá válik.

A Yenisei a világ egyik legnagyobb és leghosszabb folyója, amely Szibériát szeli át. A víz sötétségét a tőzeges lápok és a jég fedezete okozza. A Yenisei a Szibériai sivatag ölelésében fut keresztül, és a sötét vize titokzatos légkört kölcsönöz ennek a sivatagnak.

A világ legsötétebb folyója, a Ruki, melynek vizét magas koncentrációjú szénvegyületek sötétítik.