Minden, amit a munkaidőkeretről tudni érdemes

Minden, amit a munkaidőkeretről tudni érdemes

Munkavállalóként érdemes tisztában lennünk jogainkkal és kötelezettségünkkel, hiszen így pontosan tudjuk, mit várhat el tőlünk a munkaadónk, illetve elkerülhetjük az esetleges visszaéléseket a munkahelyen.

Mindenekelőtt érdemes megismerni a munkával kapcsolatos alapfogalmakat és a főbb szabályokat. Ebben a Munka Törvénykönyve lehet segítségünkre, amely részletesen taglalja a munkaidőkeret, a pihenőnap, a munkaidő, a munkarend fogalmát. Ha szeretnénk tisztában lenni a szabályokkal, de nem akarunk vagy nincs időnk terjedelmes jogszabályokat, törvényeket olvasni, akkor pedig célszerű felkeresni a Jobtain munkaerő-kölcsönző cég oldalát, ahol sok más mellett a munkával kapcsolatos szabályokkal is gyorsan képbe kerülhetünk.

Többek között megismerhetjük a munkaidőkeretre vonatkozó szabályokat is. E szerint a munkaadónak a munkaidőkeret meghatározásakor biztosítania kell a munkavállaló számára a törvényben meghatározott pihenőidőket és be kell tartania a korlátozásokat, amelyek a napi és heti pihenőidőre, a pihenőnapra, valamint a munkaidő vasárnapra vagy munkaszüneti napra történő beosztására vonatkoznak.