Miért volt szükség az OKJ képzések újragondolására?

Miért volt szükség az OKJ képzések újragondolására?

A valaha jól működő, de a legújabb igényeknek már nem biztos, hogy tökéletesen megfelelő rendszerek átalakítására időről időre szükség van. A világ gyorsan változik, ami a munkaerőpiacról is elmondható. A korábban nagy népszerűségnek örvendő OKJ képzések átalakítása a korszerűsítés és a munkaerőpiaci igények alapján történt. Időszerű volt az iskolák szerepének újragondolása és egyúttal a nemzetközi jól bevált tapasztalatok alkalmazása is.

A legnagyobb változás a képzések számának csökkentése, illetve az alap és kiegészítő tanulmányok egymástól éles elválasztása lett. Az eddigi több 100 helyett mostantól kevesebb, összevont képzés indul. 

A munkaerőpiac résztvevői és a nagy múltra visszatekintő Felnőttképzők Szövetsége által tett javaslatok alapján hangsúlyos szerepet kap az alapképzés vagyis az alapszakmák elsajátítása, illetve a specializációs, tanfolyami oktatás közötti különbség. Előbbi a klasszikus iskolarendszerben, utóbbi esti tagozaton/munka mellett is elvégezhető formában lesz elérhető.