Kérdezés technika: így válaszd ki az ideális jelöltet

Kérdezés technika: így válaszd ki az ideális jelöltet

Az interjúzás egy kulcsfontosságú lépése a munkavállalók kiválasztásának folyamatában. A megfelelő jelölt kiválasztása nemcsak a tapasztalat és a képzettség alapján történik, hanem az interjúzás során alkalmazott kérdezés technikák is meghatározó szerepet játszanak. Ha hatékony interjúzási technikákat alkalmazol, nagyobb eséllyel találod meg az ideális jelöltet a pozícióra. 

Az egyik leghatékonyabb interjúzási technika az irányított kérdezés. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy jobban megismerd a jelöltet, és kiderítsd, milyen készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezik. Az irányított kérdezés során olyan kérdéseket teszel fel, amelyek specifikus információkat kérnek, és lehetővé teszik a jelöltnek, hogy részletesen válaszoljon.

Fontos azonban, hogy ne csak a kérdésekre, hanem a válaszokra is figyelj. Az interjúzás során aktívan hallgass és figyelj a jelölt reakcióira és testbeszédére. Azok a jelek, amelyeket a jelölt mutat, segíthetnek abban, hogy megértsd, hogyan reagálna bizonyos helyzetekben a munkahelyen.

Az interjúzás során ne félj kérdezni a jelöltet azokról a konkrét példákról, amikor hasonló helyzetekben volt, vagy amikor bizonyos készségeket alkalmazott. A példák és az életrajzi részletek segíthetnek abban, hogy értékeld a jelölt releváns tapasztalatait és kompetenciáit.