Növény és ember találkozása

Növény és ember találkozása

Növény és ember találkozása nem csupán a konyhában mutat páratlan változatosságot, hanem bizony akkor is, amikor kézműves termékekről van szó.

A növényi eredetű kézműves termékek megmutatják az emberi kreativitás gazdagságát, a mesteri kézügyességet, valamint a növényvilág hihetetlen diverzitását is. A sokféleség pedig, mint mind tudjuk, gyönyörködtet. Az ember természeti környezetének adottságait felhasználva hozta létre és rendezte be épített környezetét is. A néprajztudomány anyagi kultúrára vonatkozó ismeretének egyik fontos forrása a mindennapi élet hagyományos tárgyainak vizsgálata. A Miből készül? Növényi eredetű tárgyaink nyomában című könyv a népi építkezés, a gazdálkodás és táplálkozás, a kézművesség, a népviselet és a népi tárgykultúrát mutatja be.

Az éghajlati, földrajzi és az ezzel járó vegetációbeli különbségek nyomán más és más alapanyagot és sokszor más technikát használtak a tárgyak készítésére, de a funkció és a praktikum sok azonosságot eredményezett a különböző földrészeken fellelhető kézműves termékek esetében.