Miért volt szükség a felnőttoktatás teljes megreformálására?

Miért volt szükség a felnőttoktatás teljes megreformálására?

Napjainkban reneszánszát éli a mondás, miszerint „a jó pap is holtig tanul” és ennek szó szerinti értelmezése. A lehetőségek kiszélesedésével ma már senkinek sem muszáj olyan munkakörben dolgoznia, amit nem szeret. A pályaelhagyás és akár egy merőben más szakma elsajátítása felnőtt korban is teljesen természetes jelenséggé vált. 

Az oktatás terén a korábbi évek egyik nagyobb volumenű változása az OKJ képzések átalakítása volt. A korábban bevett gyakorlatok és a komplett rendszer megújítására a munkaerőpiac totális megváltozása miatt volt szükség. Az új képzési rendszer kialakítása során szakmai egyeztetések is folytak. A több, mint 20 éve alapított Felnőttképzők Szövetségének javaslata szerint alapjaiban kellett átgondolni, mely szakmákhoz szükséges végzettség és melyekhez nem? Ezen kívül melyek azok a szakmák, amelyekre az egyénnek és a munkaerőpiacnak is szüksége van?

A megújult rendszer kevesebb, de a modern kívánalmakhoz igazított képzéseket kínál például azon felnőttek számára is, akik munka mellett vagy hétvégén szeretnének új mesterséget tanulni.