Fontos tudnivalók a motivációs levélről

Fontos tudnivalók a motivációs levélről

Az állásinterjúkhoz és pályázatokhoz tartozó egyik legfontosabb, mégis gyakran alábecsült eleme a motivációs levél. Ez a rövid írás lehetőséget ad nekünk arra, hogy bemutassuk magunkat a leendő munkáltatónknak, és kiemeljük, miért vagyunk a legjobb választás az adott pozícióra. 

Minden motivációs levélnek személyre szabottnak kell lennie. Ne írjunk sablonlevélként, hanem mutassuk be, hogy miért vagyunk egyedülállók és miért vagyunk elhivatottak a pozíció iránt. Használjunk konkrét példákat és tapasztalatokat, amelyek alátámasztják a képességeinket és miért vagyunk alkalmasak a munkakörre. Az absztrakt kijelentések helyett konkrét példák segítenek elhitetni a munkáltatóval, hogy képesek vagyunk a feladatra.

Fejezzük ki lelkesedésünket az adott pozíció iránt. Mutassuk meg, hogy motiváltak vagyunk és vágyunk a lehetőségre. Azonosítsuk a céget és a pozíciót, és fejezzük ki, miért választottuk ezt a céget a pályázat során. Mutassuk meg, hogy miért illeszkedünk jól a vállalati kultúrájukhoz. A motivációs levélnek rövidnek és tömörnek kell lennie, általában egy oldalon elfér. Az egyszerű és világos megfogalmazás fontos. Használjunk egy letisztult, professzionális formázást a levélben, és ügyeljünk a helyesírásra és nyelvtanra.