Fenntarthatósági kérdések a városfejlesztésben

Fenntarthatósági kérdések a városfejlesztésben

Talán kevesen tudják, de tény, hogy a közúti és légi közlekedés mellett a városok jelentik az egyik legnagyobb kockázati tényezőt a klímaváltozásban. Ezért a fenntartható városfejlesztés egy olyan téma, amivel igencsak időszerű foglalkozni.

Szerencsére a közelmúltban megjelent Dr. Bajnai László, a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatójának Fenntartható urbanizáció című könyve. A téma jelentősége abból adódik, hogy hazánk 2004-es EU csatlakozása óta a településfejlesztés jelenti a települési önkormányzatok legjelentősebb volumenű tevékenységét. Az EU-csatlakozás előtt a magyarországi települési önkormányzatok nagy része még a befektetőknek, a magánszféra ingatlanfejlesztő és építési beruházó vállalkozásainak szánt meghatározó szerepet a városfejlesztésekben.

A hazai fejlesztéspolitika – eltérően más velünk együtt csatlakozott országoktól – már két évtizeddel ezelőtt,  az EU csatlakozás előkészítésének éveiben, az első Széchenyi Terv megalkotásával felismerte az állam és az önkormányzatok szerepvállalásának szükségességét a gazdaságfejlesztésben és a településfejlesztésben is.