Okos városok a fenntarthatóság jegyében

Okos városok a fenntarthatóság jegyében

Lassan megszokjuk, hogy egyre több okos eszköz segít minket a mindennapi életünkben. Okos az óránk, a telefonunk, az otthonunk – és előbb-utóbb okos lesz a városunk is, ahol élünk.

De mitől lesz egy település okos város? Például attól, hogy kihasználják a digitális kor fejlesztéseit annak érdekében, hogy élhetőbb, fejlettebb, fenntarthatóbb település jöjjön létre. A digitális és info-kommunikációs technológia kiaknázása lehetővé teheti például a dugók csökkenését, a parkolási gondok megoldását, és számtalan olyan fejlesztés megvalósulását, amelynek köszönhetően élhetőbb, tisztább, vagyis összességében fenntarthatóbb települések jönnek létre. Vagyis a digitális forradalom vívmányainak alkalmazása összességében kedvezően hat az urbanizációra, mint a 21. század egyik általános tendenciájára.

A lakosság egyre növekvő igényei miatt – gondoljunk például az autók egyre nagyobb számára – ezekre a fejlesztésekre már most is különösen nagy szükség van, és a jövőben várhatóan még nagyobb szükség lesz.