Mit kell tudni a próbaidőről?

Mit kell tudni a próbaidőről?

Gyakori a munkaszerződések esetében, hogy kikötnek egy kezdeti próbaidőt, amikor megítélhetik, hogy az új kolléga az elvárásoknak megfelelően dolgozik-e. Ez a „teszt időszak” világosan benne kell foglaltassék a munkaszerződésben, mert erre bizony külön szabályok vonatkoznak. Lássuk, milyen is a próbaidő menete leggyakrabban:

A legfontosabb kitétel erre az időszakra, hogy bármelyik fél azonnal hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt, indoklás nélkül. Ez bizonytalanságot jelenthet mind a munkavállalónak, mind pedig a munkáltatónak. A próbaidő maximális hossza 3 hónap lehet, de ennél rövidebb is megszokott: 1 vagy 2 hónapos sokszor elegendő hogy megállapítsák, bevált-e a munka.

A munkabér természetesen ugyanúgy jár, ahogy a munkaszerződésben megállapodtak. Jellemző azonban, hogy a béren kívüli juttatások csak a próbaidő lejárta után kezdődnek – sokszor szükséges is némi idő ezek adminisztrációjához a munkáltató illetve a cafeteria szolgáltatók részéről. Betegség esetén jár táppénz, és szabadságot is igényelhet a dolgozó, de a munkáltató nem köteles az kiadni neki.