Mire jó az imaginatív relaxáció?

Mire jó az imaginatív relaxáció?

Mit jelent pontosan a relaxáció pszichológus esetében? Az imaginatív technika alkalmazásakor, relaxált állapotban képeket/szimbólumokat “hívunk elő”, strukturált, tematikus módon, a felmerülő problémákhoz kapcsolódóan. Az imagináció során belső képeket alkotunk, ezzel a pszichés tartalom kép formájában jelenik meg.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ha ugyan el is jutnak az emberek arra a pontra, hogy felismerik, hogy valamilyen problémájuk van, és hajlandóak belátni, hogy ezt nem képesek egyedül megoldani, ezért inkább felkeresnek egy szakembert, hogy mégis mi fog ott pontosan történni? Egy idegen ember miben segíthet? Mindössze azzal, hogy hagy minket beszélni? Hogy időnként feltesz kérdéseket? Ettől mi és hogyan lesz jobb?

Orvosi szempontból az egyik legjobb lehetőség a relaxáció pszichológus segítségével, amely a test öngyógyító folyamatait erősíti. Lényege, hogy a rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – létrehozzuk a pszichés és testi-lelki ellazultságot.